Article publicat Diari Menorca 7 Juliol 2017

El turisme està experimentant canvis importants. Estan canviat els canals de comercialització, les formes d’allotjament, els mercats emissors, l’oferta turística així com també la manera com molts turistes consumeixen el territori i la cultura. Els canvis són de tal abast que ja no sabem on comença el turisme i on acaba la vida quotidiana. Tanmateix, els principis bàsics del turisme romanen invariables. El sol i platja continua essent la base turística de Menorca. No hi ha indústria que pugui exhibir un creixement més ràpid i constant. És, també, la que genera més tensions arreu del món. Bona part d’aquestes tensions estan directament relacionades amb noves formes de turisme i el ràpid desenvolupament d’internet.

El Grup de Recerca Turística de l’IME afronta el repte d’organitzar la primera jornada d’estudi del turisme a Menorca. Per aquesta primera edició ens centrarem en les diferents vies de transformació del turisme i les seves conseqüències damunt l’illa. I és que massa sovint parlam del turisme com si fos un element immutable del paisatge, quan no és així. Només podem gestionar el turisme amb garanties si entenem la seva creixent complexitat. És la responsabilitat de l’IME contribuir a entendre millor la realitat que ens envolta. Creim important promoure l’estudi del turisme així com també el diàleg entre la ciutadania el món acadèmic i el món professional, sense partidismes ni exclusions.

La jornada se celebrarà dissabte dia 15 de Juliol a la seu de l’IME de Maó del camí des Castell.  La jornada és oberta a tota la ciutadania, independentment de la seva vinculació professional i acadèmica. I és que el turisme és cosa de tots, tant dels que se’n beneficien de la seva creixent activitat com dels que només en pateixen les conseqüències. Tothom té dret a parlar del turisme, els que l’estudien, els que hi treballen, els que fan de turista i els que, senzillament, en són espectadors. Aquesta serà una jornada modesta però molt digna i honesta. L’objectiu és que sigui un espai de coneixement que contribueixi a millorar el diàleg entre el món acadèmic, el món professional i la societat civil.

La Jornada tindrà tres parts. Al matí hi intervindran dos professors convidats que han treballat sobre turisme de masses a zones litorals. Ivan Murray és professor de geografia a la Universitat de les Illes Balears i una de les veus crítiques amb el turisme més interessants que hi ha a l’estat espanyol. La seva recerca s’ha centrat, sobretot en temes de sostenibilitat. La seva obra més coneguda tracta la relació entre capitalisme i turisme a Espanya. Ens parlarà del paper de les crisis en la transformació dels espais litorals. José Antonio Donaire és el degà de la facultat de turisme de la Universitat de Girona. Ha investigat extensament els factors de canvi social i geogràfic del turisme en el context de la Costa Brava. La seva ponència porta per títol “un nou turisme litoral. La nova lògica espacial i cultural de l’oci”. Els dos són ponents de gran qualitat.

La jornada inclourà, també, una taula rodona, que començarà a les 12. Hi intervindran Miquel Camps, en representació del GOB, Maite Salord, en qualitat de consellera de promoció turística i Jaume de Febrer en representació d’ASHOME. En la taula rodona parlarem de les diferents transformacions del turisme des de la perspectiva dels agents socials. Continuarem després de dinar amb quatre presentacions sobre el passat, el present i el futur del turisme a Menorca. Alfons Méndez ens parlarà de canvis i continuïtat en la imatge turística de Menorca. Xisco Roig i Xavi Cardona ens parlaran del medi litoral com a producte turístic per excel·lència a Menorca. Anna Gallofré ens presentarà les dades turístiques que acumula l’OBSAM en matèria turística. Finalment, Marta Pérez explicarà el pla de desenvolupament turístic de Menorca. Clourà la jornada Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca. A les 6 hi haurà, també, una visita guiada a l’exposició “Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme”, que coordina Alfons Méndez.

Us animem a tos els que estigueu interessats a venir a la jornada. Podeu consultar el programa a la web de l’IME. Us agrairíem que confirméssiu la vostra assistència enviant un correu a adm.ime@cime.es